Woning Havankpark Leeuwarden

Het ontwerp van de woning aan het Havankpark is prachtig gelegen op een unieke locatie aan de Dokkumer Ee. De woning is Oost-West dubbel geörienteerd, naar de straat en naar het water. De verschillende leefruimten zijn gepositioneerd rondom de woonkeuken. 

Een overkragend prominent dak verbindt de verspringende woon-en slaapvolumes en steekt aan de zuidzijde door zodat een veranda gevormd wordt, als ruimtelijke verbinder tussen binnen en buiten. De veranda op het zuiden draagt zorg voor de nodige schaduw in de zomermaanden. In het dak zijn verdiept zonnepanelen geïntegreerd op de overgang tussen hout en riet.

De materialen zijn zo veel mogelijk hernieuwbaar en lokaal geoogst. Zo wordt er Fries riet toegepast, inlands lariks en het interieur bestaat veelal uit inlands eiken. De detaillering van de buitengevel is consequent doorgevoerd. Open en gesloten vlakken zijn omlijst door lariks delen, waarachter de kozijnen verborgen zijn. Het vele glas geeft licht, uitzicht en zorgt in de winter voor de gewenste opwarming.

De zuidzijde is volledig transparant want gericht op de privétuin, de noordzijde van de woning is gesloten zodat de woning zich afkeert naar de buurkavel. Het dak vouwt hier naar beneden. De tuinen rondom zijn sober en zorgvuldig vormgegeven, afgestemd op de verschillende woonwensen van de familie.

Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Havankpark, te Leeuwarden

Realisatie: 2017
Interieur: Anne Makkink
Fotografie: Ronald Zijlstra
Ontwerp: AchterboschZantman Architecten