Woning Woelwijk

Op de grens van de zandgronden van de Noordelijke Friese Wouden, met zijn kenmerkende coulisselandschappen, boomwallen en dobben, en het natte laagveengebied van het Lage Midden, is een nieuw eigentijds ‘landhuis’ ontworpen. Dit huis staat midden in het voormalige jachtterrein van de vroegere elite die de states en stinzen in deze buurt bewoonden. 

De kavel wordt tegenwoordig begrenst door het wat surrealistische parkachtige natuur-recreatiegebied De Groene Ster, met haar bomen, vijvers, wandelpaden en golfterrein. De bomen van het Park Vijversburg van Roodbaard vormen hier de sprookjesachtige achtergrond. Dit zorgt met elkaar voor een prettige combinatie van weidsheid en intimiteit, waar de opdrachtgever bij aankoop van de grond verliefd op werd.

De woning die hier stond is afgebroken want voldeed niet meer aan de energetische eisen en woonwensen van deze tijd want sterk verouderd en erg gesloten. Dat bood de mogelijkheid om de kavel in een intensief samenspel met de opdrachtgever opnieuw te beschouwen. Er is hier gekozen om de woning in lengterichting op kavel te plaatsen, maar met een dwarskap die asymmetrisch op het volume is geplaatst. Het is een eigentijdse interpretatie van de houten schuur. Het volume opent zich op verschillende manieren naar het parkachtige landschap en neemt hiermee de maat, het uitzicht en de beslotenheid, kenmerkend voor dit wisselende landschap, in zich op. Door de positionering van de trap in het hart van de woning klopt de schaal en oriëntatie van de ruimtes. Daglicht wisselt af door strategische positionering van daklichten en vensters, en het perspectief op het landschap de leefruimten verandert als je door het huis beweegt. 

Opdrachtgever en architect wilden geen modernistische doos maken die het verhaal in één keer vertelt. Er is daarom gekozen voor een vanzelfsprekende structuur die meerdere verhaallijnen aan elkaar weeft. 

Via de oprijlaan krijg je eerst een ingesnoerd perspectief op het door bomen omsloten landschap. Na het betreden van de woning verlies je de directe relatie met het landschap even, maar wordt de ruime entreehal met trappartijen middels daklichten aangelicht.

Eenmaal in de leefruimte valt het licht rijkelijk binnen door de grote glaspartijen aan de noordzijde, die overhoeks doorlopen. Op deze manier wordt een blik geboden op de boomgaard met amfibieënpoel enerzijds, en wordt overhoeks een rijk panoramisch uitzicht geboden op het landschap met de bossen van park Vijversburg op de achtergrond. In deze hoek staat de eettafel. In de leefruimte komt de familie in de avond samen. Deze heeft de beslotenheid van een ‘jachtkamer’ en is georganiseerd rondom een centrale haard, waarmee ze meer naar binnen is gekeerd. Het volume overkraagt een terras aan de westkant, waardoor een veranda wordt gevormd die aan de eetkeuken grenst.

Via de monumentale entreehal loop je, zonder zicht op het landschap maar met licht van boven, de trap op naar een ruime omloop. Hier vandaan krijg je een  terugblik naar de woonkamer. De hoofdslaapkamer heeft een verdieping-hoog venster die als het ware uit het volume lijkt gesneden. Dit venster biedt prachtig uitzicht over de parkachtige omgeving. 

De woning kent aan de buitenzijde een ruwe houtstructuur, als de bast van een boom in verschillende breedtematen die verticaal zijn aangebracht. Het dak ligtt verdiept achter de minimaal gedetailleerde dakrand, waar een verholen goot  het water wegvoert naar in de gevel opgenomen hemelwaterafvoeren. Binnen wordt gebruik gemaakt van strak gestucte wanden in verschillende nuances en geschaafd eikenhout.

Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Woelwijk, Leeuwarden

Realisatie: 2019
Interieur: Sigrid Medema
Fotografie: Ronald Zijlstra
Ontwerp: AchterboschZantman Architecten