Atelier Alddiel

Naast de stelpboerderij De Merriedobbe staan enkele schuren en stallen die gezamenlijk een ensemble vormden op het voormalige boeren erf aan het Alddiel, op de grens van Leeuwarden en natuur-recreatiegebied De Groene Ster. Een deel van de schuren is gesloopt, een deel is behouden en op de plek van een voormalige ligboxstal uit de jaren zeventig wordt medio 202o een atelier gerealiseerd.

Het asbest is enkele jaren terug van alle schuren op het erf verwijderd, waardoor er lange tijd enkele spanten als geraamten op het erf stonden. De spantconstructies, die een halve eeuw oud zijn, zijn nog van dusdanig goede kwaliteit, dat ze met weinig middelen opnieuw dienst kunnen doen als basis voor een nieuwe functie. Ook de betonnen fundering is herbruikbaar. Onlangs is een van de schuren hersteld en gerenoveerd tot muziekstudio in combinatie met een carport. Deze ligboxstal wordt nu tot atelier omgebouwd.

Hierbij is het de bedoeling om alles dat nog staat te hergebruiken, constructie en fundering. Deze constructie wordt opnieuw omkleed. Onder het nieuwe dak ontstaat ruimte voor een carport, berging, veranda en een geïsoleerde ruimte die als kantoorruimte dienst kan doen. Alle nieuwe materialen die voor dit plan worden ingezet zijn zoveel mogelijk secundair of zijn hernieuwbaar. Zonnepanelen op het dak maken de studio over een jaar volledig energie-neutraal.

Opdrachtgever: Zantman Architecten
Locatie: Alddiel Leeuwarden
Interieur: Zantman Architecten
Status: in uitvoering