Watercampus Leeuwarden
Uitgangspunt voor het ontwerp, dat samenwerkend in GEAR is uitgevoerd, is een autonoom gebouw in een landschap dat samenhangt met de rivier de Potmarge en zijn oevers. De samensmelting van vorm, functie en betekenis resulteert in een architectonisch beeld dat verwijst naar de aard van de plek, de gebruiker en het duurzame karakter van het gebouw.
De WaterCampus in Leeuwarden is het knooppunt van de Nederlandse watertechnologiesector en vervult een sector-verbindende rol voor heel Europa. Voor de uitbreiding van de WaterCampus wenste de Gemeente Leeuwarden daarom op deze prominente locatie een ‘landmark’ met een duurzame en lokale identiteit, maar van internationale allure.
Doordat het gebouw wordt opgetild, lijkt het landschap er onderdoor te lopen. De eerste gebouwlaag opent zich op drie prominente plekken en biedt zicht op het lichte interieur. Het golvende verloop van de houten zonweringslamellen die het gebouw volledig omvatten, geeft het gebouw door de vloeiende, continue en afgeronde vormen, een haast vloeibare uitstraling. Hierdoor is het gebouw herkenbaar als boegbeeld van de WaterCampus.
Met name de duurzame prestaties van de gevel bepalen het functionele aspect ervan: de permanente houten zonwering en daglichtsturing gaat oververhitting tegen en kaatst gefilterd daglicht naar binnen. Daarnaast zorgt de gevel voor een hoge isolatiewaarde. Ze speelt een belangrijke rol in de natuurlijke ventilatie van de hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten, kantoren en laboratoria die zich binnen bevinden. Een atrium geeft licht en lucht in het hart van het gebouw en vormt de centrale ontmoetingsplek: een driedimensionaal kruispunt van zichtassen, bruggen en overlegplekken.
Ontwerp: samenwerkend in GEAR
Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden
Locatie: Leeuwarden
Projectarchitecten: Bart Zantman en Doeke van Wieren
Programma: Bedrijfsverzamelgebouw met kantoren, laboratoria en onderzoeksfaciliteiten, parkeervoorzieningen, atrium met kantine en ontmoetingsruimten
Oppervlak: 7500 m2
Realisatie: 2015
Interieur: Bart Zantman ism Christien Starkenburg, Studio Slow
Fotografie: René de Wit Fotografie
Bijzonderheden: Duurzaamheidsclassificering BREEAM Excellent