Clubhouse Meiji Valley Liyang

Het spa-clubhuis is gelegen op een berg met een uniek uitzicht over de bosrijke vallei. Het gebouw zo ontworpen dat verschillende ontspanningsruimten logisch georganiseerd zijn rondom een centrale kern van trappen, vide en lift. Iedere functie heeft zo een unieke positie ten opzichte van het logistieke centrum.

Dit brengt voor iedere gebruiksruimte een verrassend en uniek panorama op de omgeving met zich mee. De verspringende en uitkragende volumes bieden schaduw op plekken waar dat gewenst is. Zorgvuldig gecomponeerde vensters in de gevel bieden spannende panorama’s op de bosrijke heuvelachtige omgeving.

Iedere publieke ruimte grenst aan een terras met uitzicht. Massageruimtes hebben een besloten privé-terras. Zo kan op verschillende momenten van de dag van uitzicht, zon of juist schaduw genoten worden.

Het basement met daarin de spavoorzieningen is in de lokale steen opgetrokken. De ruimtes zijn meer introvert en lijken uitgehouwen uit de rotsen. Plaatselijk natuursteen is gebruikt voor de natte ruimtes van de spavoorzieningen in het basement. De gebruiksruimten in de zwevende volumes zijn veelal gematerialiseerd in lokaal hout en bamboe. Lokaal materiaalgebruik versterkt de relatie van gebouw en omgeving.

De zwevende uitkragende volumes zijn bekleed met verticaal latwerk uit lokaal hout. Ze vormen zo qua kleur en materiaal een eenheid met de boomkruin-woningen. Het clubhouse haalt z’n warme water uit de verbranding van resthout uit het bos. Alle elektriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst. Het gebouw wordt opgewarmd door een lokale warmwaterbron. Voedsel wordt lokaal geoogst. Elektrische auto’s verzorgen het transport tussen treehouses en spa.

Rondom het clubhouse en de treehouses liggen verspreid in het landschap verschillende massageruimten, baden en relaxplekken. Deze plekken zijn gesitueerd langs wandelpaden die door het gebied lopen en bieden stuk voor stuk een ontspannen rustmoment met prachtig uitzicht over het dal.

Aan dit project zijn verschillende uitwisselingsprogramma’s verbonden met scholen uit Leeuwarden. Het doel hiervan was het delen van kennis op gebieden als leasure management, horeca, voeding en land- en tuinbouw. Dit project sloot hierdoor mooi aan bij de doelstellingen van de gemeente Leeuwarden met oog op samenwerking tussen de stad Leeuwarden en Liyang.

Opdrachtgever: Mr. Zongh
Locatie: Liyang, China
Samenwerking: AchterboschZantman International
Programma: Zwembaden, sauna, restaurant, massageruimten en overige facilitaire ruimten.
Oppervlak: 2000 m2
Realisatie: 2015
Interieurontwerp: Studio Slow
Mural art: Claudy Jongstra