Treehouses Meiji Valley Liyang, China

Het eco-resort in Meiji Valley is het eerste gerealiseerde project in China voor AchterboschZantman International, een samenwerking tussen Lyang Wei, Hans Achterbosch en Bart Zantman. De opdrachtgever wenste hier een voor Chinese begrippen nieuwe kijk op vrijetijdsbesteding, in en met de natuur. Het gehele project omvat meer dan 40 recreatiewoningen op palen, een zestal spahuisjes, buitenbaden en een Spa-Clubhuis van 2000 m2 in een bosrijk natuurgebied in de buurt van Liyang in China.

De boomwoningen staan op een helling tussen de bomen, zorgvuldig gepositioneerd op ruime afstand ten opzichte van elkaar. De woningen staan op palen om zo min mogelijk bos te schaden, de bomen en struiken groeien onder de volumes door. De bomen die tijdens de uitvoering van het project zijn gesneuveld voor het aanbrengen van de fundering, zijn opnieuw aangeplant.

De recreatiewoningen zijn in twee-, vier-, zes-, en acht-persoons varianten ontwikkeld. De woningtypen zijn enkellaags of tweedaags en zijn opgetild van de helling doordat ze op palen staan. Aan iedere woonkamer grenst een woningberde veranda. Iedere slaapkamer heeft een venster op de vallei en beschikt over een eigen badkamer.

De opgetilde woningen kijken vanuit de woonkamer en veranda’s uit over een prachtige groene vallei met theevelden, fruitbomen, vijvers en een meer. Vrije tijd beleven tussen de bomen geeft de ultieme ontspanning. Bij het krieken van de dag wordt de bezoeker gewekt door een rijkdom aan geluiden uit het bos en het gezang van vele soorten vogels. De gevels en het interieur zijn voor een groot deel uit lokaal hout en andere hernieuwbare materialen opgetrokken. De woningen zijn energiezuinig, een warm waterbron voorziet de woningen van warmte.

Het interieurconcept voor dit resort is in samenwerking met Studio Slow ontwikkeld. Vanuit 3 verschillende ‘Moods’ zijn er  kleur en materiaal-concepten bedacht voor de verschillende typen Treehouses. Er is een balans gezocht tussen lokaal vormgegeven, traditioneel vakmanschap en Europese moderniteit. De interieurs kennen een organische vormentaal met hout, bamboe en wol. Accenten zijn in indigo blauw, diep oranje en saffraan geel. Kunstenares Claudy Jongstra heeft in het gehele project de mural-art gerealiseerd.

Opdrachtgever: Mr. Zongh
Locatie: Liyang, China
Realisatie: samenwerkend in AchterboschZantman International
Programma: Recreatiewoningen in diverse afmetingen
Oppervlak: variërend van 50m2 tot 180 m2
Realisatie: 2015
Interieurontwerp: Studio Slow
Mural art: Claudy Jongstra