Moderne villa Paterswolde

De oorspronkelijke villa ‘De Rusthoek’, gelegen aan de Hoofdweg Paterswolde, is gebouwd in 1962 naar een ontwerp van Architectenbureau Van Linge uit Haren. In de jaren zestig verwierf Evert Van Linge (1895-1964) regionaal grote bekendheid door, samen met architecten Egbert Reitsma en Siebe Jan Bouma, een groot aantal panden te bouwen in een sobere Groningse variant van de Amsterdamse School. Van Linge was tevens aangesloten bij kunstenaarskring ‘De Ploeg’. Villa De Rusthoek kan worden beschouwd al één van de laatste werken uit zijn omvangrijke oeuvre.

De positionering van de villa op het perceel en de ruimtelijke relatie die het met de omgeving aangaat is van grote betekenis, mede omdat de villa onderdeel vormt van de historische gordel van villa’s en buitenhuizen langs de Hoofdweg in Paterswolde en Eelde. De villa is monumentaal en van cultuurhistorische waarde door een aantal kenmerkende esthetische kwaliteiten. Ze kan gezien worden als representatief voorbeeld van de moderne villabouw uit de jaren zestig in Drenthe. Gelet op de behandeling van het bouwvolume, de opengewerkte, omlijste zijwand aan de zuidzijde, met de grote raampartijen, als ook de markante schoorstenen en de dakopbouw is de villa ook van grote architectuurhistorische waarde.

De villa is in de jaren echter sterk verouderd en slecht onderhouden. Met respect voor de monumentaliteit is de woning volledig gerestaureerd. Het evenwicht in de oorspronkelijke plattegrond is in ere hersteld. Tegelijkertijd is de woning volledig verduurzaamd. Door vernuftig om te gaan met oorspronkelijke details voldoet de woning aan de huidige maatstaven van comfort en duurzaamheid, zonder de monumentale waarde uit het oog te verliezen. De woning is aan de binnenzijde volledig geïsoleerd en stalen kozijnen zijn vernieuwd met behoud van de minimalistische profilering die de woning kenmerkt. De gevels, vloeren, installaties en het dak zijn volledig hersteld. Het interieurontwerp is in samenwerking met Christien Starkenburg van Studio Slow gemaakt.

Opdrachtgever: Familie Dol
Locatie: Hoofdweg Paterswolde
Interieur: In samenwerking met Studio Slow
Bijzonderheden: Provinciaal monument
Status: In uitvoering