Boerderij Tolhuis

 Aan de oever van de Dokkumer Ee nabij Burdaard stond voorheen een boerderij met bed and breakfast dat daarvoor dienst deed als Tolhuis. De verbouwde boerderij is bereikbaar per boot, via een fietspad en een klein landweggetje door de weilanden aan de noordzijde van het dorp. De voormalige woning met logies was sterk gedateerd, erg donker, hokkerig en niet geïsoleerd. 

De oorspronkelijke bint-constructie was deels gesloopt, het voorhuis scheef weggezakt en de buitenmuren vertoonden overal scheuren. Het voorhuis zakte weg van het schuurgedeelte. Ook de installaties waren sterk verouderd en onveilig. 

Uitgangspunt was dan ook om de boerderij volledig te strippen, constructief te herstellen en bouwfysisch op nieuwbouw-niveau te krijgen.

Nieuwe ruimtelijke verbindingen moesten het pand nieuw elan geven. Er is veel daglicht toegevoegd en er zijn comfortabele leefruimten ontworpen rondom een centraal hart met trappen en vides, zonder het oude karakter uit het oog te verliezen.

De fundering en het dak zijn hersteld en de bintconstructie is deels vernieuwd. Een vide met trappartij in het hart van de boerderij opent het gebouw van binnenuit en vormt de spil met verschillende leefruimten eromheen. Deze ruimten zijn licht en kennen allen een andere relatie met buiten. Daarbij is de gevel tussen woonkeuken en tuin volledig open te vouwen, zodat een optimale relatie met buiten wordt verkregen. Op de verdieping zijn diverse slaapkamers en badkamers gecreéerd, ook voor gasten. Vanuit het centrale hart zijn doorkijken gemaakt via woonkamer en woonkeuken naar de Ee en de ruime nieuw aangelegde tuin met waterpartijen.

Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Burdaard
Interieur: Zantman Architecten
Status: opgeleverd