Markt 058 Leeuwarden

Het voormalige Aegon-gebouw in Leeuwarden is afgelopen jaren volledig geherstructureerd. Naar ontwerp van De Zwarte Hond is het complex uit de jaren ’80 omgebouwd tot studentenwoningen, gecombineerd met kantoorruimten boven een commerciële plint. De ronding aan de voorzijde was geen onderdeel van deze opgave. Na het winnen van een aanbesteding mochten wij in opdracht van Leyten Vastgoed een plan maken voor een nieuwe invulling van deze kop.

Het voormalige Aegongebouw wordt teruggebracht tot één autonoom blok met de herkenbare betonnen structuur, die is ingevuld door spiegelend glas, naar oorspronkelijk ontwerp van architect Spruit/De Jong/Heringa. Het later aangebouwde juridisch loket aan de voorzijde geeft nu een disbalans en wordt gesloopt.  De voorzijde is zeer markant en onderdeel van het collectieve geheugen van bewoners van en bezoekers aan de stad. Dit moet zo blijven. Tegelijkertijd moet het plan inpassen in het nieuwe beeld dat afkomstig is van De Zwarte Hond. Dit ontwerp gaat uit van een nieuwe plint en sterke bronskleurige accenten ter plaatse van (vlucht)trappenhuizen. Het ontwerp van de kop sluit hier naadloos op aan, echter worden de accenten versterkt door een dubbelhoge plint en een sterk aangezette overluifelde bronskleurige hoofdentree naar het binnen-gebied. Aan de binnenzijde wordt een uitbreiding gemaakt met een glazen serre die uitkijkt op de nieuwe binnentuin.

We hebben verschillende potentiële gebruiksfuncties en indelingsmogelijkheden onderzocht. Omdat een overdekte marktruimte voor Leeuwarden markttechnisch moeilijk realiseerbaar bleek, is gaandeweg het proces van dit plan afgezien. Op de begane grond worden nu diverse horecafuncties gerealiseerd en gecombineerd met flexibel indeelbare multifunctionele werkruimtes op een nieuw aan te brengen verdiepingsvloer. De werk-en overlegplekken die hier nu komen zijn ruimtelijk verbonden met de publieke functies op de begane grond. Hierdoor zijn de ruimtes anders dan de meer klassiek ingerichte kantoorruimten op de bovenste lagen. De vides zorgen voor dynamiek, licht en zichtrelaties tussen boven en beneden.

Opdrachtgever: Leyten Vastgoed BV
Locatie: Stationsplein Leeuwarden
Bijzonderheden: Oorspronkelijk ontwerp Spruit/De Jong/Heringa
Status: In uitvoering
Samenwerking: Projectarchitect is Bart Zantman, technische uitwerking in samenwerking met Achterbosch Architecten