Markt 058 Leeuwarden

Het voormalige Aegon-gebouw in Leeuwarden is afgelopen jaren volledig geherstructureerd. Naar ontwerp van De Zwarte Hond is het complex uit de jaren ’80 omgebouwd tot studentenwoningen, gecombineerd met publieke voorzieningen in een commerciële plint. De ronding aan de voorzijde was destijds geen onderdeel van deze opgave. Na het winnen van een ontwerpcompetitie mochten wij in opdracht van Leyten Vastgoed een plan maken voor een nieuw ontwerp en invulling van deze ‘kop’.

Het voormalige Aegongebouw wordt als geheel teruggebracht tot één autonoom blok met de herkenbare betonnen structuur, die is ingevuld door spiegelend glas, naar oorspronkelijk ontwerp van architecten-combinatie Spruit/De Jong/Heringa. Het later aangebouwde juridisch loket aan de voorzijde gaf een sterke disbalans en is gesloopt.  De voorzijde van het gebouw is zeer markant en onderdeel van het collectieve geheugen van bewoners van en bezoekers aan de stad. Aan deze basis-structuur wilden we niet te veel veranderen. Tegelijkertijd moest het plan inpassen in het nieuwe ontwerp van De Zwarte Hond. Dit ontwerp gaat uit van een nieuwe vormgeving van de publieke plint en sterke bronskleurige accenten ter plaatse van (vlucht)trappenhuizen. Ons ontwerp van de ‘kop’ sluit hier naadloos op aan, echter worden de accenten meer versterkt door een dubbelhoge plint en een sterk aangezette overluifelde bronskleurige hoofdentree als uitnodigend stedelijk gebaar naar het publieke binnen-gebied vanuit de nieuw ingerichte stedelijke voortuin. Aan de binnenzijde wordt een uitbreiding gemaakt met een glazen serre die uitkijkt op de nieuw ingerichte binnentuin. Het stationsgebied loopt nu door het gebouw in, waar dit voorheen met hekken werd afgesloten.

We hebben verschillende potentiële gebruiksfuncties en indelingsmogelijkheden onderzocht. Omdat een overdekte marktruimte voor Leeuwarden markttechnisch moeilijk realiseerbaar bleek, is gaandeweg het proces van dit plan afgezien. Op de begane grond worden nu diverse horecafuncties gerealiseerd en gecombineerd met flexibel indeelbare multifunctionele werkruimtes op een nieuw aan te brengen verdiepingsvloer. De werk-en overlegplekken die hier nu komen zijn ruimtelijk verbonden met de publieke functies op de begane grond. Hierdoor zijn de ruimtes anders dan de meer klassiek ingerichte kantoorruimten op de bovenste lagen. De vides zorgen voor dynamiek, licht en zichtrelaties tussen boven en beneden.

Opdrachtgever: Leyten Vastgoed BV
Locatie: Stationsplein Leeuwarden
Bijzonderheden: Oorspronkelijk ontwerp Spruit/De Jong/Heringa
Status: Opgeleverd
Fotografie: ©egbertdeboer.com
Samenwerking: Projectarchitect is Bart Zantman, technische uitwerking in samenwerking met Achterbosch Architecten