Appartementen Zuiderhaven Harlingen

Het historische straatbeeld van De Zuiderhaven wordt voor een belangrijk deel bepaald door oude pakhuizen en statige grachtenpanden. Aan de rand van de binnenstad van Harlingen zijn 6 luxe appartementen verrezen die in een volume zijn gegoten dat herrinneringen oproept aan dit archetype.

De kavel is diep, maar verbreedt aan de straatzijde. Door een dubbele kap te maken wordt de verhouding tussen hoogte en breedte van het blok geoptimaliseerd waardoor het complex geruisloos opgenomen wordt in de morfologie van de straat.

Achter de voorgevel met verticale gevelopeningen worden buitenruimtes gemaakt die maximale openheid genereren. De bewoners wordt een wijds uitzicht geboden over de waddenzee. Door de woningen in breedte per verdieping te laten verspringen, wordt diversiteit in het woningaanbod verkregen en evenwicht in de gevel: De schijnbare tweedeling van gebouw, veroorzaakt door beide kappen, wordt tegengegaan door de woningen op dze manier te puzzelen.

Gevelopeningen zijn als ondergeschikte gaten in de gevel vormgegeven. Door deze onderling te laten verspringen wordt de nadruk gelegd op het bastenen volume. Dit principe wordt tot aan de straat toe doorgezet waar de gaten zijn ingevulkd door houten garagedeuren. Het hout komt overal terug in de voorgevel in de vorm van luiken die als zonneschermen dinst kunnen doen. Het gebruikte teakhout verwijst naar de scheepvaart.

Opdrachtgever: Harom Vastgoed
Locatie: Zuiderhaven, Harlingen

Realisatie: 2007
Ontwerp: AchterboschZantman Architecten
Fotografie: Peter van der Knoop