Dubbele woning boerderij De Merriedobbe

Op de grens van stad en het Natura 2000-gebied De Grote Wielen, is een karakteristieke stelpboerderij verbouwd tot een dubbel woonhuis voor twee gezinnen. Beide families delen het erf dat ooit onderdeel was van Boerderij De Merriedobbe, dat tot 1995 vier generaties lang dienst heeft gedaan als veehouderij.

De naam De Merriedobbe verwijst naar een oude, uitgeveende plas ten westen van het dorp Tytsjerk. Het achterland was, voor de herverkaveling, oorspronkelijk een uitgestrekt veenlandschap van poelen en plassen, door uitvening ontstaan. Een ideaal jachtgebied voor de grote heren uit Leeuwarden en Burgum, die er hun buitens hadden.

Later is dit gebied ingepolderd waardoor het geschikt werd gemaakt voor veeteelt. Dit hield op in 1995, toen de gemeente van de weilanden een natuurgebied wilde maken. De dobbe is kunstmatig uitgediept en het gebied rondom is tot natuurgebied verklaard.

De boerderij kijkt met de stalzijde uit op dit natuurgebied. Voor de bewoners reden om aan de achterzijde te willen wonen. De nieuwe woning aan de achterzijde is in de voormalige met riet gedekte stal gebouwd. Deze stal is aan de oostzijde volledig opengewerkt voor licht en zicht. Alle woonvertrekken zijn geschakeld langs de buitengevels en in een U-vorm georganiseerd rondom de voormalige hooi opslag dat nu als binnenplaats fungeert. Hier is de voormalige stal nog volledig intact gelaten, met origineel bintwerk, sporen en riet in het zicht. Deze herinnering aan het verleden is zichtbaar en voelbaar vanuit alle vertrekken van het huis, door hoge raampartijen langs alle vertrekken. De stal, volledig met onbehandeld eiken planken omzoomd en bestraat met originele geeltjes, doet dienst als speelplek.

Het voorhuis en de stalwoning worden gescheiden door een brandmuur, met originele stenen opgemetseld, waarachter de stal nog een travee doorloopt. De familie die hier woont heeft gekozen voor een verwarmde patio met trappartijen en vides, ook weer bestraat met originele geeltjes. De woonvertrekken grenzen ook aan deze zijde allemaal aan de patio, die natuurlijk licht krijgt door middel van grote dakvensters. In het voorhuis zijn originele details in ere hersteld. Leefruimtes zijn gecombineerd tot een vloeiende ruimte, waar de voormalige gang bij is getrokken. Voormalige bedstedes doen nu dienst als room-devider midden in deze woonruimte. De woningen zijn beide all-electric en volledig energieneutraal. Warmtepompen worden gevoed door zonnepanelen die in het open veld staan, waardoor het rieten dak wordt ontzien.

Opdrachtgevers: Twee families
Locatie: Alddiel Leeuwarden
Status: gerealiseerd
Samenwerking: interieur ism Anne Makkink
Visuals: Jakob de Vries, Pixual